Hyppää sisältöön

31.1.2017

Haastat­telusta dialogiin – rekrytointi­prosessi à la Sysart

Kirjoittaja: Sysart

Törmäsin Linkedinissä keskusteluun, jossa eräs henkilö pohti vaihtoehtoista mallia nykyisten työhaastatteluprosessien tilalle. Ehdotetussa mallissa rekrytointi-ilmoituksessa kuvattaisiin haettavaan tehtävään liittyvä relevantti ongelma, jonka työnhakija pyrkisi jo hakemuksessaan ratkaisemaan.

Kuten keskustelussakin todettiin, konkreettisiin tehtäviin pohjautuvat työhaastattelut ovat olleet pitkään käytössä IT-alalla. Tyypillisesti ne ovat kuuluneet toiseen tai kolmanteen haastattelukierrokseen.

Keskustelusta inspiroituneena päätin avata meidän malliamme.


Sysartilla haastattelut ovat tekijän roolista riippumatta kaksivaiheisia.

Ensimmäinen vaihe ei ole haastattelu – se on dialogi. Tavoitteena on, että me tutustumme työnhakijaan ja työhakija tutustuu meihin. Sen jälkeen pohditaan, osuvatko ajatukset tulevaisuudesta, tavoitteista ja unelmista yhteen. Olemme pyrkineet pitämään ensimmäisen vaiheen mahdollisimman epämuodollisena – haluamme tavata oikean ihmisen, emme työhaastattelua varten sliipattua kiiltokuvaa.

Toinen vaihe on hakijan profiiliin liittyvä konkreettinen tehtävä, joka tehdään yhdessä nykyisten työntekijöidemme kanssa. Pääasiallinen tavoite ei ole se, kuinka hyvin hakija suoriutuu tehtävästä vaan se, miltä ongelmien ratkominen yhdessä nykyisten tekijöidemme kanssa tuntuu. Toista vaihetta voisi kuvailla työpaikan koeajoksi.

Devaajien kohdalla tehtävä liittyy luonnollisesti koodaamiseen. Hakija voi halutessaan itse vaikuttaa teknologiaan, jolla tehtävä suoritetaan. Sen lisäksi työvälineet pyritään järjestämään hakijan toiveiden pohjalta.

Session alussa fasilitaattori kertoo tavoitteen sekä avaa ratkaistavan ongelman.

Keskustelua pyritään pitämään koko ajan yllä ja hakijaa autetaan eteenpäin tarpeen vaatiessa. Hakijalle esitetään kysymyksiä ratkaisuvalinnoista ja häntä kehotetaan haastamaan myös muiden osallistujien valintoja. Tietoa saa etsiä ja kysyminen on enemmän kuin suotavaa!

Tehtävä käydään lopuksi osallistujien kanssa läpi ja kaikki saavat tilaisuuden jakaa avoimesti omia fiiliksiään. Sen jälkeen fasilitaattori vetää session yhteen ja kertoo miten homma jatkuu. Joskus on käynyt niin onnekkaasti, että työsoppari on kirjoitettu siltä istumalta.

Lopullisen päätöksen rekrytoinnista tekee tiimi, jonka kanssa hakija tulisi työskentelemään. Näin varmistetaan, että hakija on sopiva match muidenkin kuin johdon mielestä.

Kirjoittaja: Juuli Kiiskinen


Lue seuraavaksi: