Hyppää sisältöön

24.2.2017

Konsepti­suunnittelija pukeutuu aamutakkiin

Kirjoittaja: Sysart

Tässä blogisarjassa sysartilaiset vastaavat huolellisesti hatusta vedettyihin kysymyksiin omasta elämästään, työskentelystä Sysartilla sekä elämän tarkoituksesta (42). Työntekijöitä ei vahingoitettu prosessin aikana. Ainakaan fyysisesti.*

Tänään grillauksessa designer Helinä Kytönen.

Kuka olet ja mitä teet?

Moikka! Olen Helinä, muutaman vuoden IT-alalla seikkaillut mediatekniikan insinööri. Teen kaikenlaista enemmän ja vähemmän luovaa alkaen UI-suunnittelusta frontend-devaukseen ja testaukseen, valokuvauksesta kuvankäsittelyyn ja videotuotantoihin.

Etsin vielä omaa erikoistumislokeroani, ja päättäminen on vaikeaa kun kaikki on niin kiinnostavaa. Tykkään siitä, että saan tehdä paljon erilaisia ja eri tavalla luovia juttuja. Aamupäivällä koodausta ja iltapäivällä videoeditointia, parasta!

Miten olet päätynyt töihin Sysartille?

Edellinen työpaikkani katosi yllättäen alta: firma myytiin uudelle omistajalle, minkä jälkeen kaikki toiminta pysähtyi. Uuteen työnantajaan ei saatu minkäänlaista yhteyttä eikä asiakkuuksia tai yrityksen juoksevia kuluja hoitanut enää kukaan (palkat mukaanlukien).

Minä ja muut projektitiimissämme ryhdyimme epätoivoiselta tuntuneeseen yritykseen pelastaa kesken jääneitä asiakasprojekteja yrittämällä löytää uusi pätevä ohjelmistotalo, jonka alaisuudessa projekteja voitaisiin jatkaa. Moni yritys olisi ollut kiinnostunut pelkästään joko projektitiimistä tai asiakkaasta.

Meitä yritettiin puhua ympäri hylkäämään projektit ja hajoamaan omiin suuntiimme. Saimme jopa uhkailua osaksemme. Tuon hullunmyllyn keskellä löysimme sattumalta Sysartin, ja sitten palaset alkoivat loksahdella kohdilleen.

Sysart oli kohtaamistamme yrityksistä ehdottomasti rehdein, avoimin ja suoraselkäisin, ja valmis auttamaan meitä ahdingossa. Saimme vietyä projektit kunnialla päätökseen ja mikä parasta, pääsimme liittymään sysarttilaisten hilpeään porukkaan!

Kaduttaako?

Rento ja avoin ilmapiiri, mahtavat työkaverit, mielenkiintoiset työtehtävät, joustavat työajat, minimaalinen hierarkia, asiallinen palkka, mahdollisuus käyttää työaikaa itsensä kehittämiseen ja vaikuttaa omaan työympäristöön – kaduttaa tosi paljon. No vakavasti ottaen, olisin voinut ehkä kieltäytyä vähän useammasta tarjotusta Geishasta…

Mikä on tähän mennessä ollut mielenkiintoisin työtehtävä, jossa olet ollut mukana? Miksi se oli mielenkiintoisin?

Yhtä mielenkiintoisinta on liian vaikea valita. Sysartin uuden sivuston kehittämiseen ja rekryvideoprojektiin osallistuminen ovat kenties olleet tähän mennessä mielenkiintoisimpia juttuja, sillä niissä meillä on ollut täysin vapaat kädet kokeilla ja oppia paljon uutta sekä olla luovia.

Sysartin nettisivuilla kerrotaan, että Sysartilla saa ”tukea jatkuvaan kehittämiseen”. Mitä tällä tarkoitetaan käytännössä?

Tuki jatkuvaan itsensä kehittämiseen on yksi parhaimpia juttuja tässä firmassa. Meillä on käytössä periaate 80/20, eli työajasta 80% tulisi käyttää varsinaiseen laskutettavaan työhön ja loput 20% saadaan käyttää oman osaamisen kehittämiseen ja omien projektien tekemiseen (ja joskus rallin ajamiseen neukkarissa).

Mielellään tuo aika tulisi käyttää toki sellaiseen, mikä hyödyttää firmaa jollain tavalla. Moni meistä käyttääkin päivittäin puolitoista tuntia tai yhden päivän viikosta tähän, vaihtelevasti sen mukaan miten asiakasprojektien aikatauluihin sopii.

80/20:n ohella henkilöstöä kannustetaan osallistumaan erilaisiin meetuppeihin, workshoppeihin ja muihin omaa työnkuvaa ja kiinnostusta läheltä liippaaviin tapahtumiin. Meillä on lisäksi puolivuosittain “peer reviewit”, joissa mietitään yhdessä konkreettisia tapoja, joilla jokainen meistä voisi kehittyä haluamissaan asioissa.

Millaista tukea olet itse saanut?

Olen itse saanut mm. kestotilauksen mieleiseeni palveluun, joka tarjoaa minua kiinnostavia verkkokursseja, tilata toivomiani kirjoja, päässyt osallistumaan tapahtumiin kuten viimeisimpänä AHTO’17. Olen myös saanut mentorointiapua työkavereilta aina, kun olen halunnut oppia jonkin asian, joista heillä on parempi asiantuntemus.

Jatka lausetta: Sysart on….

… enemmän kuin pelkkä työpaikka.
…mielentila.

Teetkö työkavereiden kanssa muutakin kuin töitä? Mitä?

Jäämme usein työkavereiden kanssa viettämään iltaa tuopin ja lautapelien ääreen toimistolle, tai lähdemme afterworkkeilemaan lähikuppilaan. Joskus löydämme itsemme ulkomailta asti. Heitetään maailman huonointa läppää ja väitellään siitä, onko Helsinki vai Espoo parempi (vastaus on tietenkin HELSINKI).

Mitä näet ikkunasta juuri nyt?

En mitään. Olen tänään etätöissä kotoa käsin, asianmukaisesti aamutakkiin pukeutuneena ja tukka sekaisin. Pidän verhot kiinni, jotten pilaa naapureiden illuusiota IT-alalla työskentelystä.

Edellinen haastateltava (koodimies Joakim) esitti kysymyksen: Mikä on hulluin asia, jonka olet kokenut Sysartilla?

Hulluin kokemani asia Sysartilla on ollut ehkä se, kun koko Helsingin toimisto ahtautui tekemään töitä toimitusjohtajan pikkuruiseen työhuoneeseen.

Tai ehkä se, miten ennakkoluulottomasti ja avoimesti meidän introverteinkin koodari heittäytyi näyttelemään kameran edessä (ja vielä selvinpäin!).

Tai olisiko sittenkin se, kun toimitusjohtaja kirjaimellisesti kieri lattialla nauruun tikahtumaisillaan (tämäkin pelkän teen voimalla!)?

En osaa päättää. Minulla on myös jotenkin sellainen aavistus, että firman tulevan ulkomaille suuntautuvan viikonloppureissun jälkeen minulla tulee olemaan jälleen uusia entistä hullumpia kokemuksia.

Sana on vapaa:

Pienen pieni devaaja
aamulla kerran
hieroi hyvin unisia sormiaan
sitten se haukotteli
kahvitteli
pärisi
prr prr prr prr
koodaamaan!

*eksistentiaalista kriisiä ei lasketa!


Painavaa asiaa kevyellä otteella! TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

Kirjoittaja: Helinä Kytönen


Lue seuraavaksi: