Hyppää sisältöön

22.6.2017

Java on kuollut, eläköön Kotlin!

Kirjoittaja: Sysart

Java on tilastojen mukaan edelleen maailman suosituin ohjelmointikieli. Siitäkin huolimatta – tai juuri sen takia, että kieli on jo 22-vuotias. Javan suosiota kasvatti sen alkutaipaleella avoimet lähdekoodit, laiteriippumattomuus sekä tietenkin helppous. Vaikka vastaavia kieliä on sittemmin syntynyt, on Java onnistunut säilyttämään asemansa. Pitkä historia on mahdollistanut ylivoimaisen ekosysteemin, jossa kirjastoja ja työkaluja löytyy joka sormelle. Myös osaamista löytyy runsaasti, sillä Java on monelle kehittäjälle tuttu jo kouluajoilta.

Java on historiansa vanki

Javan pitkän ja rikkaan historian ansiosta, se kantaa mukanaan myös melkoista painolastia. Uudet kieliominaisuudet tuntuvat päälleliimatuilta ja ovat muihin kieliin verrattuna kömpelöitä – kehittäminen on hitaampaa ja siten myös kalliimpaa.

Javan toiseksi ongelmaksi on muodostumassa sen vetovoima kehittäjien keskuudessa. Nuoremmat kehittäjät mieltävät Javan helposti vanhanaikaiseksi ohjelmointikieleksi. Sen näkyminen potentiaalisen työnantajan teknologiapinossa on kehittymistä janoaville tulevaisuuden tähdille enemmänkin rasite kuin turn on.

Kotlinista Javan manttelinperijä?

Kotlin on 2011 julkaistu moderni ohjelmointikieli, jonka tavoite on alusta saakka ollut paikata Javan ongelmia. Kieli toimii Javan tapaan JVM-alustassa ja sen päälle kehitetyt ohjelmat pyörivät kaikkialla missä Javakin. Kieli on myös aidosti yhteensopiva Java-komponenttien ja kirjastojen kanssa, joten hyppäys Javasta Kotliniin käy helposti. Kotlinin on kehittänyt yritys nimeltä Jetbrains, jonka käsialaa on myös kenties maailman suosituin Java-kehitysympäristön, IntelliJ. Ei liene yllätys, että IntelliJ-ympäristöstä löytyy huipputason tukea myös Kotlin-kehitykselle.

Kotlin on ominaisuuksiltaan sekä syntaksiltaan Javan lähisukulainen – helposti opittavissa, jos on kokemusta Javasta. Kotlinin syntaksi on kuitenkin huomattavasti rikkaampi ja tehokkaampi kun Javan. Kotlinilla tehty ohjelmisto vaatii suurin piirtein 40% vähemmän koodirivejä kun vastaava Java-ohjelma.

Kotlin-kieli on tehty kehittäjän kannalta äärimmäisen turvalliseksi. Kieli on null-safe, mikä tarkoittaa, että yleisimmät ohjelmointivirheet on estetty jo kielen puolesta. Kotlinista uupuvat vaikeat paradigmat – se on pelkistetty ja helppolukuinen.
Uudet ohjelmointikielet kompastuvat usein työkalujen ja ekosysteemin puutteeseen. Toisin kuin esimerkiksi Scala ja Clojure, Kotlin sopii lähes saumattomasti yhteen Javan ekosysteemin ja työkalujen kanssa.

Hetken hype vai tuleva standardi?

Kotlin on tällä hetkellä voimakkaassa nosteessa. Toukokuussa Google julkisti Kotlinin viralliseksi tuetuksi Android-kehityskieleksi. Kieli kipusi myös tällä viikolla TIOBE:n yleisimpien ohjelmointikielten listalla sijalle 43. Sijoitus on toistaiseksi vaatimaton, mutta uskon, että nousu tulee jatkumaan ja Java-kehityshankkeet (backend sekä android) tulevat siirtymään tulevaisuudessa Kotliniin. Miksi? Koska Kotlinin on tehokas, turvallinen, helppo oppia sekä Java-yhteensopiva.

Suosittelen kokeilemaan!

 

Tilaa blogikirjoitukset


Lue seuraavaksi: