Hyppää sisältöön

1.8.2017

Ohjelmistokehittäjän alku, näin kirjoitat timanttisen työhakemuksen

Kirjoittaja: Sysart

Ohjelmistokehittäjistä on huutava pula. Se ei silti tarkoita, että vasemmalla kädellä tehdyn työhakemuksen lähettäminen johtaa automaattisesti haastatteluun. Työhakemuksen tekemiseen tulee todella panostaa – erityisesti jos havittelee ensimmäistä softa-alan työpaikkaa.

Tässä tulevat meidän vinkkimme timanttisen työhakemuksen tekemiseen.

1. Show, don’t tell

Koulusta saatujen arvosanojen ja ohjelmointikielten listaamisen sijaan pyri näyttämään, mitä olet oikeasti saanut aikaiseksi. Konkreettiset projektit antavat potentiaaliselle työnantajalle paljon selkeämmän kuvan osaamistasostasi.

Jos sinulla ei ole vielä kokemusta “oikeista töistä”, ei hätää! Hakemukseen kannattaa ehdottomasti liittää vapaa-ajan projekteja.

2. Personoi työhakemus työpaikkaa vastaavaksi

Olet varmasti lukenut kauhutarinoita niistä ihmisistä, jotka ovat lähettäneet satoja työhakemuksia saamatta kutsua yhteenkään haastatteluun. Yksi syy voi olla se, että kaikkiin paikkoihin on lähetetty sama työhakemus.

Työhakemus on osaamisesi myyntiesite. Pyri muokkaamaan se jokaista “asiakasta” eli työnantajaa puhuttelevaksi. Vaikka vaiva tuntuu isolta, trust me – se on sen arvoista.

Parhaat kauppiaat ovat niitä, jotka osaavat muokata myyntispiikkiään jokaisen asiakkaan näköiseksi. Torikauppias ei myy pullaa mummolle samoilla argumenteilla kuin suurperheelle.

3. Ole rohkea

Ole rohkea ja erilainen. Sen sijaan, että otsikoit työhakemuksen työhakemukseksi*, otsikoi se “Terveisiä tulevalta ohjelmistokehittäjältänne”. Hakemuksesi tulee näin taatusti luetuksi ja mikä parasta, piristät varmasti rekrytoinneista vastaavan päivää!

*Jos työnantaja erikseen pyytää käyttämään otsikossa tiettyä sanaa, kannattaa pyyntöä noudattaa. Syy tähän voi olla se, että työnantajat saattavat seurata ja delegoida sähköposteja tietyn otsikon mukaan. Ilman pyydettyä otsikointia hakemuksesi saattaa hukkua bittiavaruuteen ja jäädä lukematta.

4. Pyydä kommentteja ja palautetta työhakemuksestasi

Suomalaiset ovat todella huonoja kehumaan itseään, vaikka monella olisi siihen syytä. Usein toinen ihminen on parempi kertomaan hyvistä puolistasi. Pyydä siis rohkeasti jotakuta ulkopuolista lukaisemaan työhakemuksesi läpi ja antamaan siitä palautetta.

Jos kutsu työhaastatteluun jää saamatta, kannattaa sivu suun menneeltä työnantajalta pyytää palautetta hakemuksesta. Näin saa tietää, mihin ensi kerralla hakiessa kannattaa panostaa.

5. Koolla on väliä

Pitkä työhakemus ei ole itseisarvo. Älä kerro joka ikistä asiaa, jota olet elämässäsi tehnyt vaan pyri tiivistämään hakemus työnantajan kannalta olennaisimpiin asioihin. Yksi A4 riittää useimmissa tapauksissa.

6. Portfolio, GitHub ja some

Työhakemukseen kannattaa ehdottomasti lisätä linkit niihin kanaviin, jotka kertovat osaamisestasi tai sinusta ihmisenä. Suurin osa työnantajista kun palkkaa ihmisen, ei ansioluetteloa.

 

Kirjoittaja: Juuli Kiiskinen


Painavaa asiaa kevyellä otteella! TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI


Lue seuraavaksi: