Hyppää sisältöön

20.12.2017

Onko järjestelmän modernisoinnissa järkeä? Kyllä ja ei

Kirjoittaja: Ari Pikkarainen

Vanhan järjestelmän modernisoinnissa on hyvät ja huonot puolensa. Useimmiten modernisointiin ryhdytään aikakriittisistä syistä tai edullisempien kokonaiskustannusten toivossa.

Modernisoinnin vaihtoehto on uuden järjestelmän hankinta, joka kannattaa erityisesti silloin, kun kyseessä on liiketoimintakriittinen järjestelmä. Jos taas tarkoituksena on hyödyntää merkittävä osa vanhan järjestelmän teknologiasta tai lisätä sen tehoja, modernisointi voi olla hyvinkin varteenotettava ratkaisu.

Mitkä ovat vanhan järjestelmän modernisoinnin hyvät puolet?

Lyhyellä tähtäimellä modernisointi tulee usein edullisemmaksi kuin uuden järjestelmän hankinta. Mitä enemmän vanhaa teknologiaa voidaan hyödyntää järjestelmän suorituskyvyn kärsimättä, sitä vähemmän aikaa kuluu uuden rakentamiseen.

Säästöjä syntyy myös käyttäjien kouluttamisessa. Koska vanha järjestelmä on loppukäyttäjille tuttu, koulutukseen ei tarvitse varata yhtä paljon aikaa kuin täysin uuden järjestelmän kohdalla. Lisäksi modernisoinnilla pyritään usein parantamaan nykyisen järjestelmän käytettävyyttä, jolloin aikaa säästyy myös arjessa.

Tämä kuitenkin riippuu siitä, mitä haastetta modernisoinnilla pyritään taklaamaan. Jos vanha järjestelmä on auttamattomasti kankea käyttää, siitä tuskin saadaan yhtä intuitiivista tai näppärää kuin täysin uudesta järjestelmästä. Toki tällöin kannattaa miettiä, onko modernisoinnissa ylipäätään järkeä.

Mitkä ovat vanhan järjestelmän modernisoinnin huonot puolet?

Yksi modernisoinnin huonoista puolista onkin se, ettei vanhan järjestelmän toiminnallisuutta tule kyseenalaistettua riittävästi, jolloin kehitystä kaipaavat toimintaprosessit pysyvät edelleen samanlaisina. Tyydytään tuttuun ja turvalliseen, vaikka parempiakin vaihtoehtoja olisi tarjolla.

Samalla saattaa käydä niin, että hankkeessa keskitytään liikaa ongelmien ratkomiseen sen sijaan, että pyrittäisiin poistamaan tekijät, jotka aiheuttavat ne.

Modernisointi ei myöskään tee vanhasta uutta, joten kauneusleikkauksesta huolimatta hyödynnettävien osien uudistustarve tulee verrattain nopeasti vastaan. Vanhaa viilaamalla voidaan siis hetkellisesti voittaa aikaa, mutta ennemmin tai myöhemmin uuden hankinta tulee väistämättä eteen.

Johtopäätös?

Vanhan järjestelmän modernisointi voi kannattaa – tietyin varauksin. Infrastruktuurikustannuksia se ei vähennä, mutta lyhyellä tähtäimellä säästöjä voi syntyä nopeamman käyttöönottoprosessin ansiosta.

Ennen hankkeeseen ryhtymistä onkin syytä selvittää tarkkaan, kumpi hyödyttää yritystäsi pitkällä tähtäimellä enemmän: modernisointi vai uuden järjestelmän hankinta. Hyviä vinkkejä valintaan saat maksuttomasta vertailutaulukosta, jonka voit tilata sähköpostiisi alta.


Modernisointi vai uusi järjestelmä

 


Lue seuraavaksi: