Hyppää sisältöön

29.5.2018

Vinkit muutosjohtajalle: näitä asioita kokeilemalla saat työyhteisösi kehittymään ketterämmin

Kirjoittaja: Heli Järvenpää

Kirjoittamista ja laulujen tekoa rakastava markkinointipäällikkö.

Kaipaatko työpaikalla helposti toteutettavia konkreettisia tekoja, jotka herättäisivät karsimaan turhaa tekemistä ja kannustaisivat useampaa henkilöä ottamaan roolia oman työnsä kehittämisestä?

Rakennusyhtiö NCC piipahti kylään keskustelemaan kanssamme muutoksen johtamisesta ja kehitystyön ketteröittämisestä erilaisissa organisaatioissa. Tässä yhteinen vinkkilistamme muutoksen tekijöille:

  1. Kiteytä, mitä päätöksiä yksilö/tiimi/yksikkö saa tehdä itsenäisesti. Mieti, mitkä päätökset ovat sellaisia, että turhaa byrokratiaa on mahdollista karsia. Voisiko päätöksentekoa näissä asioissa siirtää suoraan sille taholle, jolla on asiasta paras tietämys? Päätösten teon mahdollistaminen siellä missä asioiden kanssa arjessa painitaan, nopeuttaa muutosten tekoa ja luottamus työntekijöihin päätöksentekijöinä kasvattaa lisää vastuunkantajia.
  2. Avoimuus: älä tiedota pelkistä päätöksistä vaan avaa mahdollisuuksien mukaan valmistelu-ja pohdintavaiheessa olevia asioita keskustelulle. Luo edellytyksiä osallistumiselle! Antamalla mahdollisuuden eri näkökulmien esiin tulolle oikeassa vaiheessa, parannat tehtävien ratkaisuiden oikeellisuutta ja parannat sitoutuneisuutta.
  3. Tehosta palavereita. Kokeile ketterää kehitystä tekevien ohjelmistotalojen palaverikäytäntöä, jossa viikon alussa tiimi kokoontuu pieneksi hetkeksi käymään läpi työtilanteet. Jokainen kertoo vain sen, mitkä asiat on saanut työstettyä eteenpäin ja mitä on seuraavaksi tekemässä. Lisäksi tarkistetaan, mitä kukin tarvitsee onnistuakseen pääsemään tavoitteisiinsa lähipäivien aikana. Tällaiset palaverit voi pitää vaikkapa vartin mittaisina seisomakokouksina, jolloin läpikäytävien asioiden rajaaminen tärkeimpiin pysyy helpommin mielessä.
  4. Kannusta kokeilukulttuuriin omalla esimerkillä. Jos työpaikalla on puhuttu siitä, että työaika joustaa työntekijän omien tarpeiden mukaan, näytä mallia ja lähde aamulenkille. Tai jos on sovittu uuden teknologian mahdollisuuksiin perehtymisestä, hanki työpaikalle 3D-printteri, VR-lasit tai vaikkapa kuvauskopteri ja selvitä, miten tekniikkaa hyödyntämällä työtä voisi uudistaa. Pyri siihen, että kokeilut ovat lyhyitä. Uutta tuodessa, on hyvä samalla myös pohtia, mistä vanhoista tavoista toimia voidaan luopua.
  5. Uudista kehitys-ja tavoitekeskustelun kysymyspatteristoa. Entäpä jos koko tavoitekeskustelu käynnistettäisiinkin sanoilla “Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?”. Ei niin, että oppiminen lukitaan kiinni nykyiseen tehtävään vaan katse rohkeasti eteenpäin ja kohti kiinnostuksen kohteita. Ja jos oikein rohkeaksi haluat heittäytyä, voit nähdä ihmisen kokonaisuutena ja keskustella siitä, millaista ja miten organisoitua työ olisi, jos työntekijä itse saisi organisoida tehtävänsä ja työaikansa itselleen parhaalla tavalla.

Haluatko saada lisää konkreettisesti arjessa painetestattuja muutos-ja kehitysvinkkejä?

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

 


Lue seuraavaksi: