Hyppää sisältöön

19.7.2018

Mitä hyötyä itseorganisoituvasta kumppanista on asiakkaalle?

Kirjoittaja: Heli Järvenpää

Kirjoittamista ja laulujen tekoa rakastava markkinointipäällikkö.

Maksavan asiakkaan korviin jutut IT-alan ”parhaista työpaikoista” saattavat särähtää melkoisena hihhulointina. Mietit ehkä, laskutetaanko sinulta tälläkin hetkellä pleikan pelaamisesta ja laten litkimisestä hipsterikuppilassa. Mitä järkeä itseohjautuvuudessa ja esimerkiksi siinä, ettei koodarifirmassa ole lainkaan esimiehiä, on asiakkaalle?

Mietitäänpä hetki asiakkaalle tärkeitä asioita. Ohjelmistoprojektiin halutaan mukaan osaavia tyyppejä, läpinäkyvyyttä asioiden yhdessä edistämiseksi sekä töiden hoitamista sovitulla tavalla. Ideaalitilanteessa projekti viedään läpi toiveita kuunnellen, hyvällä keskusteluyhteydellä, tekemisen meiningillä ja yhdessä oivaltaen. Juuri näiden asiakkaiden toiveiden toteuttamiseksi olemme päätyneet itseorganisointiin.

Itseorganisoinnin hyödyt asiakkaalle

Meillä ei ole organisaatiokaavioon piirrettynä pysyviä laatikoita ihmisille vaan paras mahdollinen osaaja tai tiimi etsitään aina kunkin asiakkaan tarpeeseen. Kun päivittäinen työ alkaa, asiantuntijoiden ja asiakkaan välissä ei ole väliportaita. Osaajamme ovat siis itse vastuussa siitä mitä asiakkaalle luvataan esimerkiksi aikataulujen ja työtehtävien suhteen ja samalla siitä, että asiakas pysyy tyytyväisenä.

Tiimillä ja jokaisella työntekijällämme on valtuudet tehdä päätöksiä ilman turhaa byrokratiaa. Jos hankkeessa esimerkiksi tarvitaan uusia työkaluja, ne voidaan hankkia ilman monimutkaista lupaprosessia ja työssä päästään ripeästi eteenpäin. Tiimi voi itsenäisesti myös asiakkaan kanssa sopia, miten ja missä työ on sujuvin toteuttaa. Me kun uskomme, että fiksut ihmiset tekevät fiksuja asioita ja parhaat päätökset tehdään siellä, missä on paras tietämys asiasta.

Vanhenneet meriitit eivät oikeuta isoon tuntilaskutukseen

Itseorganisoituun työyhteisöön rekrytoidaan ja sinne hakeutuu töihin asiantuntijoita, joilla on sopiva annos kokemusta ja kyky paitsi toteuttaa asiakkaan toivomat palvelut, myös arvioida eri ratkaisuvaihtoehtoja ja miettiä kokonaisuuksia.  Työyhteisö jo itsessään luo valmiuksia muutoksenhallintaan, jatkuvaan kehittymiseen ja tiedon avoimeen jakamiseen. Asiakkaalle tämä näkyy osaamisena, vastuunkantona, uusimman tietämyksen jakamisena ja joustamiskykynä muuttuvissa tilanteissa.

Kisaa rekrymarkkinoilla parhaista osaajista ei voiteta pelkällä biljardipöydällä ja limukaapilla. Olemme yhdessä tekijäporukallamme päätyneet ratkaisuun, jossa emme kilpaile alan kovimmalla palkkapussilla vaan mahdollisuuksilla oikeasti vaikuttaa omaan työhön ja kehittymiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osaajillamme on halutessaan mahdollisuus käyttää 20 % työajasta uusien asioiden opetteluun. Panostamme siis rahalla palkitsemisen ohella aikaa siihen, että olemme kilpailukykyisiä osaajia myös tulevaisuudessa ja voimme tarjota asiakkaillemme aina tuoretta tietämystä.

Asiakkaana olet merkityksellisessä roolissa valitessasi yhteistyökumppania. Työn merkityksellisyys syntyy paitsi työyhteisöstä itsestään, myös siitä, kuinka mielenkiintoisia ja merkityksellisiä projekteja pääsemme yhteistyössä tekemään.

Jos mutkaton tapamme toimia kuulostaa sopivalta oman ohjelmistokehitystyösi vauhdittamiseen, ota yhteyttä!

Tutustu palvelumalliimme!

Lue seuraavaksi: