Hyppää sisältöön

8.10.2018

Norpan kivi kylmeni jo – nyt tulee nörttilive!

Kirjoittaja: Heli Järvenpää

Kirjoittamista ja laulujen tekoa rakastava markkinointipäällikkö.

Sysartin nörttien aherrusta voi seurata 11.10.2018 klo 10–14 suorassa Nörttilive -lähetyksessä. Nörttiliven kamera on asetettu nörttien luontaiseen elinympäristöön, toimiston olohuoneeseen, johon he kokoontuvat ahkeroimaan lajitovereidensa kanssa. Ensimmäisiä lajihavaintoja on jo tehty lähialueella, joten lähetys käynnistyy jännittävissä tunnelmissa.

Lajin havainnointi voi olla haastavaa, koska se verhoutuu mielellään tummiin suojaväreihin. Nörtti saattaa myös luontaisesti vieroksua kuvauskalustoa ja vetäytyä siksi etätöihin. Nörttien liikkeitä ei voi koskaan ennustaa täydellä varmuudella. Niinpä emme voi taata tai vaatia, että joku lajiyksilöistä ilmestyy kameran eteen välittömästi.

Sysartin nörttilive on osa laajempaa “Koodia Suomesta” -yhteisön tempausta, jossa halutaan kiinnittää huomiota suomalaiseen koodaustekemiseen

Lajikuvaus: Tunnetko nörtin?

Esiintymisalue: Havaintoja tehty ympäri maapallon. Runsaslukuinen etenkin kasvukeskuksissa. Havaintoja on myös haja-asutusalueilta, joissa osa nörteistä piiloutuu mielellään kammioihinsa.

Uhanalaisuus: Nörttikannan uskotaan olevan kasvussa. Nörttien liikkeitä ei kuitenkaan voi ennustaa, koska heitä jatkuvasti jahtaavat headhuntterit yrittävät säännöllisesti houkutella nörttejä kotipesän vaihtoon.

Ulkonäkö: Nörtit ovat kuin kameleontteja. He sulautuvat olinpaikkaansa ja ympäristöönsä eikä heistä siksi ole yksiselitteistä tunnistettavaa piirrettä. Tämä hankala havaittavuus osaltaan altistaa nörtit edelleen uhanalaisuudelle.

Ääntely: Tasaisen naputuksen lisäksi saattaa päästellä yksittäisiä ulvahduksia.

Ravinto: Taipumusta ruokavalion optimointiin yksinkertaistamalla. Nuoremmilla yksilöillä tyypillistä on ns. Välimerellinen ruokavalio (pizza ja kalja). Yleistymässä ovat kuitenkin myös quantified self yksilöt, jotka mittaavaat suorittamistaan myös ravinnon osalta.

Elämänrytmi: Yksilöllinen. Tyypillistä on kuitenkin säännöllisesti syventyä iltaisin omiin puuhiinsa ja havahtua aamuyöstä siihen, että uni tulee jäämään lyhyeksi. Väsymystä paikkaillaan kahvilla ja unirytmin totaalilla sekoituksella viikonloppuisin.

 

Lähetys käynnissä 11.10. klo 10-14. Lähetä kuvakaappaukset lajihavainnoistasi somekanaviimme!


Lue seuraavaksi: