Hyppää sisältöön

12.3.2020

Totuus selviää koeajan jälkeen

Kirjoittaja: Sysart

Tällä kertaa haastattelussa on kaksi uutta sysartlaista. Elmiina Heinonen auttaa yristyskulttuuriamme kukoistamaan kehittämällä työpaikallamme meille tärkeitä arjen asioita. Matti Korttila puolestaan rientää Senior Software Developerina asiakkaan apuun ratkomaan ohjelmistokehityksen haasteita. Mitä totuuksia uudesta työpaikasta on Matille ja Elmiinalle selvinnyt, kun he ovat päässeet kurkistamaan arkeamme oikeasti?

Kuka olet ja mitä teet?

Elmiina: ”Olen ikuinen elämän tutkimusmatkailija, jonka jalat pysyy maassa treenaamalla ja metsässä samoilemalla. Sysartilla olen toimistoassarina ja tärkein tehtäväni on tehdä muiden työstä sujuvaa ja mukavaa.”

Matti: “Olen keski-ikää (fyysisesti) lähestyvä perheenisä Espoosta. Tällä hetkellä työtehtävät koostuvat pääosin asiakkaan integrointipulmien ratkomisesta ja backend-painotteisesta webbikehityksestä.”

Mitä teit ennen päätymistäsi töihin Sysartille?

Matti: Harrastin kaikkia rentoja lajeja kuten beach volleyta ja surffireissuja maailman ääriin (*). Ja tulihan sitä töitäkin tehtyä, edelliset 10 vuotta vierähti autoilun ongelmia ratkovassa pienemmässä yrityksessä. Alkuun koodausta opintojen ohessa, siitä sitten taitojen karttuessa painopiste siirtyi arkkitehtuurin suunnitteluun, päivittäistä koodausta kuitenkaan unohtamatta.
(*) Harrastusten jääminen taka-alalle johtuu Sysartista riippumattomista syistä

Elmiina: Työhistoriani on todella monipuolinen. Edellisessä työpaikassani tein myyntiä. Sitä ennen olen työskennellyt muun muassa varastovastaavana, tuotantopäällikkönä ja lääketeknikkona. Opiskeluaikoina tein paljon töitä yrityksille oman toiminimen kautta ja pyöritin yhden kesän myös omaa kesäkahvilaa. Melkein parempi kysymys minulle olisi, mitä et ole tehnyt ennen päätymistäsi Sysartille? 😀

Onko mielikuva (Sysartilla työskentelystä) vastannut tähän mennessä todellisuutta, vai tuntuuko olo huijatulta?

Elmiina: Mulle tuli jo haastattelussa vahvasti sellainen fiilis, että tässä työpaikassa voisin olla täysin oma itseni. Tämä fiilis on vain vahvistunut sen jälkeen, kun aloitin työt. En ole kuitenkaan ihan täysin päässyt vielä perille, olisiko muiden mielestä kuitenkin parempi, jos olisin vähän vähemmän oma itseni 😉

Matti: Toimisto on viihtyisä, ja siellä on mukavan rento ja kannustava ilmapiiri. Olen työurani aikana tottunut tekemään paljon etätöitä – tai pikemminkin siihen, että painopiste on töiden tekemisellä eikä siinä missä ja mihin aikaan niitä tehdään. On ollut mukava huomata, että täällä on tuo sama paikka- ja aikariippumattomuus mahdollista alusta alkaen.

Mikä työpaikalla on ollut oudointa? Mitä olisi ollut hyvä tietää ennen ensimmäistä työpäivää?

Elmiina: Kilpailuhenkisyys menee täällä ihan next levelille. Jos järjestät kilpailuhenkistä ohjelmaa työkavereille, varaudu pyytämään lakimieheltä apua sääntöjen tekemiseen ja varsinkin niiden tulkitsemiseen.

Matti: Toimitusjohtajan voittaminen lajissa kuin lajissa ei ole koskaan omaa ansiotasi vaan johtajan suoma “työntekijäkokemus”.

Mitä toivoisit työltäsi Sysartissa? Tuntuuko toive mahdolliselta saavuttaa?

Matti: Toivon pääseväni mielenkiintoisiin projekteihin, joissa tuntee saavansa oman osaamisensa käyttöön ja lisäksi oppii paljon uutta. Sysartilla myyntityöhön voi halutessaan osallistua, joten toiveen toteutumista voi itse edesauttaa.

Elmiina: Toivon, että pääsen kehittämään ja kehittymään. Toiveeni tuntuu todellakin mahdolliselta saavuttaa. Sysartin kulttuuri on todella avoin ja siksi kehitysehdotuksia on helppo nostaa esille. Toisaalta itseohjautuva kulttuuri myös haastaa henkilökohtaiseen kehitykseen, koska kaikkia vastauksia ja työtehtäviä ei anneta valmiina. Lisäksi opiskelen tällä hetkellä avoimessa yliopistossa työ- ja organisaatiopsykologiaa, joten odotan Sysartilta myös käytännön kautta oppimista työyhteisöjen toimintaan liittyen.

Sysartin rekrysivuilla luvataan, että “työ joustaa elämäntilanteen mukaan”. Onko tästä ollut mitään havaintoa käytännössä?

Elmiina: Kuten aiemmin jo mainitsinkin, niin opiskelen työn ohessa. Siksi on mahtavaa, että voin tehdä töitä osa-aikaisena ja päättää itse työskentelyajan sekä halutessani tehdä töitä myös etänä. Voin siis räätälöidä työni muuhun elämääni sopivaksi, eikä toisinpäin.

Matti: Olen tuore kaksosten isä. Vauva-arjen ja työn sovittaminen yhteen ei ole helppo yhtälö, mutta avainsana on nimenomaan joustavuus. Välillä lapsiin liittyviä menoja tulee työpäivän keskelle, mutta toisaalta aikaa työlle sopivan flow-tilan kera saattaa ilmaantua aamun varhaisina tunteina, joten on tärkeä saada nekin tunnit hyötykäyttöön. Tämä on onnistunut hyvin.

Sysartilla on kova rekrytointi päällä. Millaiset ihmiset viihtyy parhaiten tässä työpaikassa?

Elmiina: Tämä on tavallaan haastava kysymys, koska täällä on todella erilaisia ihmisiä töissä ja he viihtyvät täällä. Muutaman kuukauden kokemukseni perusteella sanoisin, että parhaiten täällä viihtyvät rohkeat ihmiset. Sellaiset, jotka haluavat ja kykenevät ottamaan vastuuta omasta työstään sekä kehittymisestään ja uskaltavat kertoa omat ajatuksensa ja ideansa muille, sekä haastaa asioiden nykytilaa. Ja yksi melkein ehdoton juttu on, että kestää huonoa huumoria, koska sitä täällä “joutuu” kuuntelemaan jatkuvasti.

Matti: Sysart on vielä sen verran pieni, että nyt palkattavat ihmiset pääsevät paljolti määrittämään miltä meininki näyttää viiden vuoden kuluttua. Toivottavasti löydetään porukkaa, jolla on sopivasti intohimoa uuden oppimiseen ja laadukkaiden ohjelmistojen toteuttamiseen, muuta elämää kuitenkaan unohtamatta.

Tutustu työmahdollisuuksiin!

Lue seuraavaksi: