Hyppää sisältöön

2.4.2020

Voiko konsulttiyritys maksaa palkkaa opiskelusta?

Kirjoittaja: Sysart

Konsulttiyritys elää ja hengittää sen ihmisillä ja heidän osaamisellaan. Ohjelmistoalan nopean kehityksen vuoksi tämä osaaminen muuttaa jatkuvasti muotoaan. Ollakseen ajan hermoilla, on ohjelmistokehittäjien opittava uutta. Ilman jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä ajan armoton hammas jättää puremajälkensä relevanttiin osaamiseen. Ohjelmistokehittäjän pääasiallinen oppimisympäristö on asiakasprojektit, minkä vuoksi legacy-projektit ovat yleisesti ottaen punainen vaate kehittäjille. Tämän lisäksi oppimista voi harrastaa vapaa-ajalla tai parhaassa tapauksessa työajalla. Onneksi olen löytänyt työnantajan, joka mahdollistaa uuden oppimisen ja vieläpä työajan puitteissa. Meillä työajan käyttöä oppimiseen on allokoitu jopa 20% asti.

Opiskelin React Nativen salat kehittämällä golf-applikaation harrastuksesi tueksi

Sysartilla oli taannoin laihasti kokemusta mobiilikehittämisestä. Olimme toki tehneet responsiivisia web-sovelluksia, mutta Googlen ja iOS:n kauppapaikoista löytyvät applikaatiot loistivat poissaolollaan referensseissämme. Mobiilikehitys kiinnosti minua Reinikaista lainaten “niin maan perusteellisesti” ja halusin työskennellä kyseisellä osa-alueella myös asiakasprojekteissa. Samanaikaisesti olin juuri aloittanut golf-harrastuksen, joten mikäpä oivallisempi oppimisprojekti applikaatiolle, kuin golf-applikaatio.

Tutustuin aluksi Ionic nimiseen frameworkiin, joka on web-kehittäjälle nopea tapa päästä tekemään mobiiliapplikaatiota. Golf-applikaatio edistyi nopeasti, mutta halusin mennä yhä syvemmälle applikaatioiden maailmaan. Ionic oli ikään kuin vain kehikko jo osaamilleni web-teknologioille ja halusin päästä kiinni mobiililaitteiden natiivi-maailmaan. Täysin natiivi mobiilikehitys tehdään Androidilla Java/Kotlin -ja iOS :lla ObjectiveC/Swift -ohjelmointikielillä.

Aivan näin syvään päätyyn en silti rohjennut hypätä, sillä en toistaiseksi näe itseäni puhtaana mobiili-kehittäjänä. Sopiva välimuoto löytyi React Native nimisestä frameworkista. Nyt pääsin toteuttamaan itseäni jo entuudesta tutulla JavaScript -ohjelmointikielellä, mutta samaan aikaan pääsin kommunikoimaan tarvittaessa myös Android/iOS natiivi-maailman kanssa. Golf-applikaatiosta tuli itselleni oma “lempilapsi” ja fiilis oli sanoin kuvaamaton Hirsalan luonnonkauniilla golfkentällä, kun viimein sain valitettavan huonot kierrostulokset syötettyä itse tehtyyn applikaatioon.

Opitut uudet asiat tulevat suoraan asiakkaiden hyödyksi

Sysartin mahdollistama työajan käyttö uusien asioiden opiskeluun avasi itselleni uuden osaamisalueen, jota minulla aikaisemmista asiakasprojekteista ei vielä ollut. Golf-applikaation jälkeen olen viimeiset pari vuotta työskennellyt mobiiliapplikaatioiden parissa asiakasprojekteissa. Uusien asioiden opiskelu ei ole siis pelkästään työntekijän vaan myös yrityksen sekä asiakkaan etu. Asiakkaamme ostavat meiltä konsultteja tietäen, että meillä on paitsi vahva myös ajan tasalla oleva osaaminen. Työntekijämme puolestaan pystyvät pitämään itsensä ja osaamisensa relevantteina työajan puitteissa ja Sysart saa luotua uusia asiakkuuksia konsulttien osaamisen avulla. Eli palataanpa blogin alkuperäiseen kysymykseen, voiko konsulttiyritys maksaa palkkaa opiskelusta? Vastaus on ehdottomasti kyllä, jos mielii tehdä pitkäjänteistä liiketoimintaa, jossa kaikki osapuolet niin yritys, työntekijät kuin asiakkaat voittavat.


Lue seuraavaksi: