Hyppää sisältöön

24.3.2022

Vain vaihtamalla paranee?

Kirjoittaja: Kari Merikanto

Henkilön kirjoittaessa työsopimuksen kanssamme, osaajalle lähdetään hakemaan sopivaa roolia ja asiakkuutta. Valitulla roolilla on vaikutus myös tulevaan palkkaan. Uudella sysartilaisella voikin olla mielessä epäilys siitä, että alussa määritelty rooli on melko pysyvä ja sitä on hankala saada muutettua myöhemmin.

Näin ei kuitenkaan ole. Asiantuntija voi ottaa uraloikkia paitsi projektia vaihtamalla myös asiakkuudessa vastuullisempaa roolia ottamalla. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työnkuvan ja vastuualueiden  muutosta asiakkuuden sisällä tai sitä, että asiantuntija ajaa aikaisempaa vahvemmin uusia käytäntöjä ja teknologioita käyttöönotettavaksi.

Vertaisarviointi osana palkitsemisen muutoksia

Itselläni on ihan hiljattain kokemusta siitä, että kävimme kollegan roolia läpi vertaisarvioinnilla. Arvioimme nykyistä projektia ja sitä miten tekeminen on muuttunut projektin aikana. Työtoverini  oli selvästi saanut enemmän vastuita ja ajanut uusia asioita eteenpäin, joten näimme yksimielisesti, että roolia ja palkitsemista tulee nostaa seuraavalle tasolle välittömästi. Mahtavaa kehittymistä!

Tarve vertaisarviointiin tuli esiin tekijän itsensä esiin nostamana. Olemme viestineet aiemmin, että jos näkee vertaisarvioinnille tarvetta, niin se kannattaa tuoda esille. Vertaisarvioinnin aikana tuli kuitenkin esille, että tekijä itse ei ollut pitkään aikaan ajatellut omaa rooliaan palkkauksen näkökulmasta. Tämä on valitettavaa sillä osaaja oli selvästi valmis seuraavaan rooliin.

Varmistaaksemme, ettei vastaavia lipsahduksia tapahdu, olemme päättäneet pitää huhti– toukokuussa palveluliiketoiminnan ohjelmistokehittäjien kanssa henkilötason keskustelut, joissa käydään läpi juuri tätä vertaisarvioinnin tarvetta sekä myös nykyistä projektia. Henkilötason keskusteluita on tarkoitus pitää tulevaisuudessa kahdesti vuodessa. Tämä on mielestäni hyvä uudistus, siinä tulee pysähdyttyä miettimään omaa rooliaan tai osaamistasoaan ja pääsee samalla kertomaan nykyisen projektin tilanteesta. Samalla saadaan toivottavasti ääni kuuluviin myös hiljaisemmilta kavereilta 🙂

Näissä hyvissä tunnelmissa todettakoon vielä, että täällä Oulussa on ollut hyvin lämmintä. Lumet ovat sulaneet nopeaa vauhtia pois ja näyttäisi siltä, että päästään kohta Oulun toimistolla laittamaan grilli valmiiksi kesän lounaita ja aftereita varten!

Hyvää kevättä!

Kurkkaa paljonko palkkasi meillä olisi!


Lue seuraavaksi: