Rocla Solutions Oy: huolto-organisaation töiden hallintaan selkeyttä uudella työkalulla
Sähköisiä varasto- ja vastapainotrukkeja sekä automaattitrukkijärjestelmiä myyvä ja markkinoiva Rocla Solutions Oy tarjoaa merkkiriippumatonta trukkihuoltopalvelua läpi Suomen. Lähes 80 mekaanikkoa työllistävä huolto-organisaatio käsittelee vuosittain noin 26 000 työtilausta. Tilaukset vaihtelevat kiireellisistä vikahuoltokeikoista varaosatilauksiin ja määräaikaishuoltoihin. Jatkuvasti muuttuvia työtilanteita on hallittava reaaliaikaisesti ja tien päältä.
Vantaalla Postin PKS-terminaalissa Roclan huoltomekaanikko Antti Cederström nappaa kännykän haalarin taskusta ja kuittaa huoltotyön aloitetuksi.
“Tässä meillä kulkee aina mukana Service Tool-työkalu, jolla vastaanotamme ja kirjaamme työt, työajat ja työmatkat. Saamme palvelun kautta esiin laitetiedot ja huoltohistorian. Tätä kautta myös tilaamme tarvittavat varaosat ja kirjaamme kaikki huollossa tehdyt toimenpiteet. Näin sekä huoltomekaanikoilla, työnjohdolla että asiakkaillamme on ajantasainen tieto siitä, missä laitteiden huollon kanssa mennään”, Antti summaa.
Monimutkaisista ja raskaista toiminnanohjausjärjestelmistä vaihdettiin omaan kevyempään ratkaisuun
Roclassa panostetaan digitaalisten työkalujen käyttöönottoon ja kehittämiseen. Aina valmiista ratkaisuista ei löydy itselle sopivaa.
“Huoltopalveluissa meillä on ollut kokeilussa ja käytössä monia toiminnanohjausjärjestelmiä, joihin oli lisätty kylkeen mekaanikoille tarpeellisia työkaluja. Valmiit ratkaisut olivat kuitenkin liian monimutkaisia, hankalia ja raskaita käyttää etenkin kenttäyhteyksillä. Mikään niistä ei myöskään ollut tarpeeksi joustavasti muokattavissa tarpeisiimme. Siksi lähdimme yhteistyössä Sysartin kanssa kehittämään omaa kevyempää ratkaisua, jossa oleelliset tiedot ja työkalut ovat helposti käytettävissä ”, Roclan Service Specialist Jukka Hermiö kertoo trukkihuollon ServiceTool työnohjausjärjestelmän kehitystyön lähtökohdista.
Lopputuloksena työkalusta kehitettiin mobiilissa käytettävä PWA (progressive web app). Palvelu toimii kuin mikä tahansa web-sivu, mutta sen voi “asentaa” kännykälle, jolloin se käyttäytyy puhelimessa kuin natiivi sovellus. Palvelu on integroitu voimakkaasti Microsoft Dynamics NAV toiminnanohjausjärjestelmään. “Käytettyjen modernien webbiteknologioiden ja pilvipohjaisten palveluiden ansiosta palvelu latautuu nopeasti ja sitä on ollut helppo laajentaa ja muokata kehittymään tarpeiden mukaan”, Jukka kertoo ratkaisusta.
Vähemmän päällekkäisiä järjestelmiä ja reaaliaikaisempaa tietoa
Kenttähuollon työnjohtaja Jaakko Liukkala pitää yhtenä keskeisimpänä erona aikaisempiin järjestelmiin juuri sitä, että nyt työkalut toimivat eri päätelaitteilla. Mekaanikot liikkuvassa työssään käyttävät mieluiten kevyesti matkassa kulkevaa mobiiliversiota. Myös työnjohtajan huoltotilausten ohjaustyö on helpottunut työkalujen kehityksen ansiosta: “Ohjaan päivittäin töitä eri alueille ja mekaanikoille. Visuaalisemman käyttöliittymän kautta työnjohdossa on helpompi hahmottaa koko kentän toimintaa ja tehdä tehokkaampaa työnsuunnittelua”, Jaakko toteaa.
Järjestelmä on säästänyt myös asentajien työaikaa: “Aikaisemmin yhdelle työlle määriteltiin erikseen sisäinen ja ulkoinen lasku– tehtiin jopa kolme työkirjaa. Nyt laskutus on integroituna työkaluumme ja kirjaamme työtiedot vain yhteen paikkaan. Parannusta aikaisempiin ratkaisuihin on myös se, että pääsemme nyt tarkistamaan varastosaldojen tiedot reaaliaikaisesti. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa työkeikan siirron suoraan toiselle kollegalle tai alueen mekaanikoille vapaasti valittavaksi keikaksi”, Antti kertoo kehitystyön tuloksista huollon työntekijöiden näkökulmasta.
Ketterästi liikkeelle ja käyttäjät mukaan!
Mitä neuvoja antaisitte vastaavaa kehitysprojektia aloittavalle? Tekisittekö jotain toisin?
“Lähdimme tarkoituksella ketterällä kehityksellä liikkeelle. Ensimmäisessä vaiheessa toiminnot rakennettiin sillä tiedolla, mitä meillä sillä hetkellä oli. Käyttäjiltä saadun palautteen pohjalta palvelua kehitetään koko ajan eteenpäin. Oikeastaan keskeisin oppi projektissa onkin ollut se, että käyttäjiä kannattaa kuunnella eikä olettaa asioita “, Jukka kertoo.
Myös työnjohto ja huollon asentajat tuovat esiin sitä, että työkalujen suunnittelussa onnistutaan sitä paremmin mitä aikaisemmin käyttäjät itse pääsevät vaikuttamaan ratkaisuihin.
“Arvostamme paljon sitä, että etenkin viime aikoina olemme olleet saman pöydän ääressä. Saamme oikeasti palautetta eri toteutusten mahdollisuuksista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä”, Jaakko kertoo yhteistyön kehittymisestä projektin edetessä.
Millaista yhteistyö Sysartin kanssa on ollut ohjelmistokehityksessä?
“Yhteistyö on ollut tosi joustavaa ja sujuvaa. Olemme iloisia siitä, miten konsultit ovat tulleet mukaan projektiin, ei vain toteuttamaan sitä mitä sanotaan, vaan aidosti pallottelemaan ideoita kanssamme. Sysartin asiantuntijoilla on ollut kyky havainnoida asioita ulkopuolisen silmin. Olemme oikein tyytyväisiä saamaamme apuun ja siihen, miten olemme onnistuneet yhdessä kehittämään palveluitamme”, Jukka summaa.
Rocla Solutions Oy:n laajaan trukkivalikoimaan kuuluvat sähköisten Rocla- ja Cat®-trukkien lisäksi polttomoottorikäyttöiset Cat®-vastapainotrukit. Yhtiö tarjoaa kattavaa trukkialan palvelua, kaluston huolto- ja ylläpitopalvelua, trukkivuokrausta sekä trukkitarkastus-, koulutus- ja tietopalveluita.