Hyppää sisältöön

12.8.2020

Tärkeintä (ja vaikeinta) on aloittaminen

Kirjoittaja: Sysart

“En olisi tekijänä tässä missä nyt olen, jos en olisi työn ohessa harrastanut jatkuvaa oppimista”, toteaa Senior Software Designer Kari Merikanto. Karille jatkuva oppiminen on elämäntapa. Hän kertoo suorittaneensa lähivuosien aikana työn ohessa suuren määrän kursseja mm. Udemysta ja Udacitysta sekä lukevansa säännöllisesti ammattikirjallisuutta. “Tärkeää on mielestäni se, että päättää tehdä edes vähän, mutta säännöllisesti. Aloittaminen kun tässäkin asiassa on se suurin kynnys. Usein kun alkuun pääsee, ei saata malttaakaan lopettaa ja oppia kertyy innostuksissaan sitten vauhdilla.”

Uuden oppimisessa säännöllinen tekeminen tuo parhaita tuloksia

Välillä uusien asioiden opiskelu ja kokeilu on niin innostavaa, ettei lisämotivointia tarvita, näin on käynyt esimerkiksi Karin omissa harrasteprojekteissa. Käytännössä Kari kertoo kuitenkin usein asettavansa itselleen mikrotavoitteita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hän päättää vaikkapa katsoa kolme lyhyttä videota tai lukea puoli tuntia kirjaa ennen jonkin helpomman ja mukavamman harrastushomman aloittamista.

Jatkuva panostaminen opiskeluun näkyy Karin CV:tä kurkatessa. Ydinosaamisina vastaan tulevat AWS, TypeScript, JavaScript, C#, DevOps, Node.js, React…. ja lista jatkuu. Miten valita ohjelmistokehityksen lukuisista mahdollisuuksista ne asiat, joihin panostaminen kannattaa? Entä mitkä ovat Karin vinkit aivan ohjelmointialan alussa oleville?

“Kerralla ei kannata ahmia liikaa. Uran alussa suosittelisin panostamaan siihen, että ottaa haltuun jonkin ohjelmointikielen hyvin ja pyrkii tekemään harjoitusprojekteja oikeilla työkaluilla joita alan ammattilaisetkin käyttävät. Tämän jälkeen on helpompaa oppia lisääkin ohjelmointikieliä tai polkaista uusi projekti käyntiin.”

Työ ja opiskelu limittyvät yhteen

“Omia opiskeluvalintojani ohjaa nykyisin oikeastaan kaksi tekijää. Joko teen jotain, mistä itse harrastusmielessä kiinnostun tai sitten perehdyn asiakkaan toimintaympäristöstä itselleni uusina asioina vastaan tuleviin juttuihin.”, Kari toteaa.

Sysartissa on tapana aina asiakkaan kysellessä apua, julkaista yhteiseen Slack-kanavaan tiedot siitä, millaista osaamista vailla asiakas olisi. Näin jokainen voi peilata osaamistaan asiakkaiden tarpeisiin

“Katsoin, että aika moneen näistä tiedusteluista oma osaamiseni sopii, mutta poimin esimerkiksi tänä kesänä tuolta asiakkaiden toivelistalta opiskelu- ja kertausalueiksi itselleni Azuren, .NET Coren ja Springin. Lisäksi olen yhteen nyt syksyllä alkavaan projektiin vertaillut erilaisia CMS-ratkaisuja.”

“Viimeisimmät työprojektini ovat liittyneet ohjelmistointegraatioihin, moderniin webbikehittämiseen, backend-kehittämiseen ja ympäristöjen pystyttämiseen. Viimeisimmäksi uutena työprojektissa haltuun otettuna uutena kielenä vastaan tuli Kubernetes. Samaan aikaan projekti oli kompleksinen ja työn osia tehtiin kansainvälisessä ympäristössä monessa eri organisaatiossa eri mantereilla. Työprojekteissa tärkeää teknisten taitojen ohella ovatkin myös ns. soft skillsit kuten vaikkapa tiimityötaidot ja oman työn organisointitaidot.

Mitä lähiaikoina suorittamaasi kurssia suosittelet?

Ei ihan lähiaikoina suoritettu kurssi, mutta pidin tämän kurssin sisällöstä ja se tuo varmasti hyödyllistä tietoa koodaajille, jotka ovat kiinnostuneita web-kehittämisestä. Kurssissa on paljon tietoa, mutta sitä oli helppo seurata ja pysyä mukana. Lisäksi kurssia päivitetään jatkuvasti.

https://www.udemy.com/course/the-complete-junior-to-senior-web-developer-roadmap/

Mitä lähiaikoina lukemaasi kirjaa suosittelet?

Pragmatic Programmer on kirja joka on erityisesti jäänyt mieleen. Se käy läpi erilaisia seikkoja ohjelmistokehityksestä ja sopii aloittelijoille sekä edistyneemmille. Luin kirjasta vanhemman painoksen ja varmasti tulee uudempikin luettua.

Sysartissa voit halutessasi käyttää 20 % työajasta opiskeluun. Lue lisää!

 


Lue seuraavaksi: