Perhe on työelämässäkin ykkönen

Perhe- ja työelämän yhdistäminen voi olla toisinaan haastavaa. Työnantajan olisikin kannattavaa pyrkiä luomaan sellainen työympäristö, jossa voi menestyä ammatillisesti samalla, kun myös henkilökohtaisessa elämässä menee hyvin. Lopulta perhe- ja työelämän tasapainon tukeminen on kuitenkin win-win-tilanne molemmille sekä työnantajalle että työntekijälle. Kun työntekijät voivat hyvin, myös yritys voi hyvin. Kysyimme työntekijöiltämme ajatuksia perhe- ja työelämän yhdistämisestä meidän työpaikalla ja puramme ajatuksia siitä tässä blogissa. 

Työ joustaa, kun perhe-elämä sitä vaatii

Meillä tärkeäksi perhe- ja työelämän yhteensovittamisessa on koettu joustavuus eli tarvittaessa työ joustaa, jos perhe-elämä sitä vaatii. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voi vapaasti jakaa omia töitään eri ajankohtiin päivälle, jotta lasten vienti harrastuksiin tai nouto päiväkodista onnistuu helpommin. Lisäksi etätöiden kautta pystyy olemaan jatkuvasti lähellä perhettä ja tällöin voi tarvittaessa keskeyttää työt ja auttaa lapsia arjen askareissa. Työnantajana annammekin työntekijöille vapaat kädet oman työn suunnittelussa ja aikataulutuksessa, kunhan järjestelyt sopivat asiakkaalle. Työn aikataulutuksen lisäksi meillä pystyy tarvittaessa tekemään myös osa-aikaista työaikaa tilapäisesti, jos perhetilanne sitä vaatii.

Perhe- ja työelämän yhdistäminen koettiin Sysartilla helpoksi. Joustavuuden lisäksi hyvänä asiana nähtiin Sairaan lapsen hoitoapu -työsuhde-etu eli työntekijä voi tilata koulutetun lastenhoitajan hoitamaan sairasta lasta kotiin, jos työstä pois jääminen tuntuu haastavalta. Toisaalta hyväksi asiaksi nähtiin myös se, että voi itse jäädä hyvillä mielin hoitamaan lasta kotiin ilman, että siihen suhtauduttaisiin nuivasti. Haasteina nähtiin etätyö ja puutteelliset työtilat kotona, kun kaikilla ei ole mahdollisuutta järjestää esimerkiksi erillistä työhuonetta kotiin. Tätä varten tarjoamme viihtyisät toimistotilat sekä Oulun että Helsingin keskustassa, jonne pääsee halutessaan tekemään töitä ilman häiriötekijöitä. Puutteena voi nähdä myös sen, että lopulta kulloinenkin asiakkuus vaikuttaa siihen, miten joustavasti työtä voi oikeasti tehdä.

Perheen saa asettaa työn edelle

Työntekijöiden näkökulmasta Sysart tekee jo aikalailla kaiken mahdollisen perhe- ja työelämän yhdistämisessä. Kuitenkin todettiin, että vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja ja kotitöitä helpottaaksemme voisimme vielä tarjota kotisiivoojaa työsuhde-etuna. Tämä jääköön vielä mietintämyssyyn tulevaisuuden varalle.

Tässä vielä listattuna, mitkä asiat meillä tällä hetkellä tukevat perhe- ja työelämän tasapainoa:

  • Työ joustaa, kun perhe-elämä sitä vaatii. Saat itse päättää milloin ja missä teet töitäsi, kunhan sovit siitä asiakkaasi kanssa. Voit myös tehdä tarvittaessa osa-aikaisesti töitä.

  • Palkallinen vanhempainvapaa 32 päivää myös lapsen toiselle vanhemmalle. Synnyttävälle vanhemmalle lisäksi 40 päivän palkallinen raskausvapaa.

  • Sairaan lapsen hoitoapu -työsuhde-etuna

  • Työpaikan kulttuuri, jossa on ihan normaalia asettaa perhe työn edelle.

Edellinen
Edellinen

Pitäisikö ohjelmistokehityksestä leikata?

Seuraava
Seuraava

Verkostoituminen hyödyttää kaikkia