Verkostoituminen hyödyttää kaikkia

Aloittaessani IT-urani ensimmäinen projekti oli kuljetusyhtiön toiminnanohjausjärjestelmän kehittäminen. Osaamisvaatimukset olivat hyvin yksinkertaiset. Piti hallita riittävällä tasolla HP-3000 minikoneen käyttöjärjestelmä, tietokantana oli ympäristön mukana tullut SQL-variantti ja koodaus tapahtui Cobolilla ;) 

Jos samaan työhön haettaisiin tänään osaajaa, toivomuslista olisi aivan erilainen. Kokemusta vaaditaan ainakin käytössä olevasta pilviratkaisusta, palvelinpuolen ohjelmointikielestä, fronttikehikosta sekä CI/CD- ja testauksen työkaluista. Lisäksi näissä kaikissa on käytössä lukuisia spesifejä kirjastoja ja kehikkoja, jotka tarjoavat valmiita komponentteja yleisimpiin toimintoihin.  

Yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan

Tämä kehitys, jossa aiempia monoliittisia ohjelmistojärkäleitä kapseloidaan yhä useampiin kerrostumiin ja komponentteihin on johtanut projekteissa tarvittavien osaamiskombinaatioiden määrän eksponentiaaliseen räjähtämiseen. Näin ollen juuri sopivan tekijän löytäminen menee koko ajan vaikeammaksi. Samaan aikaan uudet tuotteet pitäisi saada markkinoille yhä nopeammin. Yhtälö on erittäin vaikea kaikkein suurimmillekin yrityksille.

Ohjelmistokonsultin ratkaisu tähän haasteeseen on verkostoituminen. Ei ole mitenkään realistista rekrytoida omia asiantuntijoita ennakoimaan jokaista vastaan tulevaa asiakastarvetta. Varsinkin kun ihmisten pitäisi olla pääsääntöisesti kiinnitettyinä projekteihin eikä olla vapaana penkillä odottamassa mahdollista kyselyä. Sen sijaan, jos käytössä on hyvä verkosto freelancereita ja kumppaniyrityksiä, mahdollisuudet löytää asiakkaalle oikea tekijä paranevat ratkaisevasti. Verkostoituminen on nimenomaan asiakkaan auttamista.

Kokoaan suurempi

Sysartilla olemme määrätietoisesti rakentaneet yhteistyötä eri toimijoiden kanssa noin kolmen vuoden ajan. Alku oli hidasta, mutta hiljalleen pyörä on lähtenyt liikkeelle. Tänään verkostoomme kuuluu noin 150 freelanceria ja 50 kumppaniyritystä. Täten pystymme hakemaan asiakkaan tarpeeseen sopivia tekijöitä jo yli 1500 asiantuntijan joukosta. Näin suuresta massasta löytyy osaamista käytännössä kaikkiin merkittäviin teknologioihin. Sama koskee myös eri rooleja. Meidän omat ihmiset ovat kaikki web-devaajia, mutta verkoston kautta pystymme tarjoamaan esimerkiksi projektipäälliköitä, UI/UX-suunnittelijoita, data-asiantuntijoita, sulautetun koodareita tai testausasiantuntijoita. 

Edellä kuvatun työn ansiosta näyttäydymme ulospäin kokoamme suurempana. Laajojen kontaktien avulla pystymme löytämään nopeasti sopivia kandidaatteja käytännössä kaikkiin asiakkaan tarvekyselyihin. Lisäksi vapautumassa olevien asiantuntijoiden profiilit ovat kaikkien selailtavissa Vahvistus.fi -palvelussa.

Ulkoistettu myynti provisiopalkalla

Hyödynnämme kumppanuuksia myös myynnissä ja olemme verkostoituneet käytännössä kaikkien alan isojen toimijoiden ja välittäjien kanssa. Tämä yhteistyö on pääosin omien kehittäjien tarjoamista heidän projekteihin. Joku voi kysyä, mitä muiden tahojen välittämät projektit tarjoavat meille ja meidän työntekijöille? Onhan ketjutettujen projektien hintataso selkeästi suoria asiakkuuksia alhaisempi. Näin itsekin ajattelimme vuosikausia, kunnes pohdimme asiaa syvällisemmin ja teimme täyskäännöksen. 

Sysartin näkövinkkelistä olemme valjastaneet maan suurimpien IT-yhtiöiden myyntiorganisaatiot etsimään provikkapalkalla projekteja meidän ihmisille. Joudumme maksamaan myyntikomission ainoastaan, jos kauppa syntyy. Vaikka hintataso on suoria asiakkuuksia alhaisempi, on se kuitenkin pääsääntöisesti aivan kohtalainen. Lisäksi laskutusasteen ja kannattavuuden kannalta toteutunut ok-hintainen projekti voittaa mennen tullen jatkuvasti tuloillaan olevan huipputoimeksiannon.

Työntekijät hyötyvät

Ketjutetut projektit ovat hyödyksi myös työntekijöille. Omin voimin meillä ei olisi mitään mahdollisuuksia päästä käsiksi kaikkiin niihin mahdollisuuksiin mitä olemme saaneet kumppaneiden kautta. Nyt meidän ihmiset ovat pääseet muun muassa kehittämään tunnettuja suoratoistopalveluita, kansainvälisen pankin maksuliikennettä tai kansallisia tunnistuspalveluita.  Mikäli verkostosta tullut projekti ei vastaa tuntihinnan tai jonkun muun seikan vuoksi asiantuntijan mieltymyksiä, siihen ei ole koskaan pakko lähteä. Nämä ovat ikään kuin ylimääräisiä mahdollisuuksia muiden joukossa. 



Petri Mäenpää

Toimitusjohtaja

Edellinen
Edellinen

Perhe on työelämässäkin ykkönen

Seuraava
Seuraava

Onko Sysartin konsultti yksinäinen palkkasoturi vai osa tiivistä työyhteisöä?