Tiimi vai yksittäisiä konsultteja

Olet vastuussa uuden tietojärjestelmän rakentamisesta. Kaikki omat ohjelmistokehittäjät ovat kiinnitettyinä muihin hankkeisiin. Aikataulu on kireä, joten rekrytointi ei ole realistinen vaihtoehto. Näin ollen joudut turvautumaan ulkopuolisiin konsultteihin. Nyt pohdit kannattaako hankkia valmis tiimi yhdeltä toimittajalta vai olisiko järkevämpää poimia parhaat konsultit useammalta toimittajalta.

Valitse parhaat konsultit

Lähtökohtaisesti jälkimmäinen vaihtoehto on parempi. Ohjelmistokehityksessä tuottavuuserot asiantuntijoiden välillä voivat olla todella suuria, joten totta kai kannattaa pyrkiä löytämään kaikkein parhaimmat tekijät. Mitä suuremmasta joukosta (yksi toimittaja vs monta toimittajaa) pääsee valitsemaan, sitä todennäköisemmin keskimääräinen laatu paranee.

Toki useaa toimittajaa käyttäessä oma hallinnollinen työ kasvaa. Valintavaiheessa tulee huomattavasti enemmän tarjokkaita, joten kandien läpikäynti ja rankkaaminen on varsin työlästä. Lisäksi sopimuksia joutuu neuvottelemaan yhden sijasta useampia. Lopulta myös projektin aikainen yhteydenpito monistuu usealle taholle. Tämä kaikki ylimääräinen työ on kuitenkin kustannuksiltaan vain murto-osa parhaiden asiantuntijoiden tuomasta tuottavuussäästöstä.

Yhtenäinen tiimi

Edellä kuvattuun perussääntöön löytyy kaksi poikkeusta. Mikäli tarjottu tiimi on tehnyt ennenkin töitä yhdessä ja heillä on kokemusta vastaavista projekteista, tiimin tuottavuus on yksilöiden summaa suurempi. He ovat tottuneet kommunikoimaan keskenään, heille on hioutunut luonteva keskinäinen työnjako ja ennen kaikkea tiimissä on syntynyt luottamuksen ilmapiiri, jolloin jokainen jäsen uskaltaa tuoda esille parhaan puolen itsestään.

Tietenkin ensin pitää varmistaa, että tiimi on todellakin tehnyt projekteja samalla kokoonpanolla. Useimmiten toimittajan tarjoamat tiimit ovat sitä vain paperilla ja todellisuudessa kyse on ainoastaan kokoelma saman yrityksen eri hankkeissa työskennelleistä asiantuntijoista. Lisäksi pelkkä kokemus yhdessä toimimisesta ei yksistään riitä tekemään tiimistä laadukasta. Aina täytyy perehtyä tiimin referensseihin sekä haastatella heidät.

Prosessin hankkiminen

Toinen tilanne mikä saattaa vaikuttaa vaa'an kallistumisen tiimin hankintaan, on yrityksen oma kypsyystaso. Jos itseltä ei löydy paljoa kokemusta ammattimaisesta ohjelmistokehityksestä prosessien ja toimintatapojen ollessa lapsen kengissä, voi olla hyvinkin perusteltua päätyä valmiin tiimin hankintaan. Nyt suurimpana motiivina on tiimin mukana tulevat etukäteen hyväksi todetut työtavat. Tällöin ei ole niin suurta merkitystä ovatko tiimin jäsenet työskennelleet aiemmin yhdessä. Tärkeintä on varmistaa yrityksen referenssit vastaavista toimituksista. Toki myös tässä vaihtoehdossa on syytä perehtyä tiimin kokoonpanoon. Hyvät prosessit kompensoivat hieman kokemusta, mutta ne eivät muuta junnuja sennuiksi.

Petri Mäenpää

Toimitusjohtaja

Seuraava
Seuraava

Projektien kuolema