Projektien kuolema
Tietysti otsikko on vahvasti liioiteltu, mutta uskon vakaasti räätälöityjen projektien suhteellisen osuuden selkeään laskutrendiin. Tässä yhteydessä tarkoitan räätälöidyllä projektilla hanketta, jossa toimittajan johdolla rakennetaan asiakkaan toiveiden mukainen tietojärjestelmä. Taustalla on kaksi isoa kehityskulkua.
SaaS valtaa alaa
Ensimmäinen ajuri on valmisohjelmistojen ja SaaS-palveluiden yleistyminen. Vaikka jokaisesta yrityksestä on tulossa ohjelmistoyritys, kaikkea ei kuitenkaan kannata tehdä itse. Tämä koskee ennen kaikkea ei-strategisia ohjelmistoja, joilla ei ole tarkoitus saavuttaa kilpailuetua. Tyypillisiä esimerkkejä ovat toiminnanohjaus- tai asiakkuudenhallintajärjestelmät.
Aina kun kyseessä on ei-strateginen ohjelmisto, ensimmäiseksi kannattaa selvittää voidaanko tarve tyydyttää SaaS-palvelulla tai valmisohjelmistolla. Näiden hyödyntäminen tulee lähes aina huomattavasti halvemmaksi sekä pienentää oleellisesti riskejä. Lisäksi standardisoftan ylläpito ja jatkokehitys ei sido omia resursseja.
Nykyisin löytyy yhä enemmän ns vertikaaleja SaaS-ohjelmistoja, jotka ovat keskittyneet jonkun erittäin kapean ongelma-alueen ratkaisuun. Näiden toiminnallisuudet ovat usein tasolla, johon omalla kehityksellä on vaikea yltää. Useimmiten on myös järkevää mukauttaa jonkin verran omia prosesseja, mikäli se on valmisohjelmiston käyttöönoton edellytyksenä. Pakettiohjelmiston hyödyt itse tehtyyn verrattuna ovat yksinkertaisesti niin massiiviset, että sen pitäisi aina olla ensisijainen vaihtoehto.
Stoppi ulkoistukselle
Jokaiseen tarpeeseen ei kuitenkaan löydy valmisohjelmistoa. Tällöin ainoa mahdollisuus on tehdä tai teettää itse. Nyt saavutaan toiseen räätälöityjen projektien suosiota nakertavaan trendiin. Yhä useampi yritys pyrkii hakemaan kilpailuetua ja erottautumista ohjelmistojen avulla. Näiden yritysten liiketoiminnan ytimessä olevien tietojärjestelmien kehitystyön ulkoistaminen ohjelmistokumppanille on valtava riski, jonka yhä harvempi on valmis ottamaan.
Kuvitellaan tilanne, jossa kuljetusyhtiö on saanut nerokkaan optimointisoftan avulla painettua logistiikkakulut kymmeniä prosentteja kilpailijoita alemmaksi. Sitten joku kilpailijoista päättää ostaa kyseisen järjestelmän kehittäneen ohjelmistotalon. Arvauksia miten kilpailutilanne kehittyy tulevaisuudessa? Ja tämä on vain yksi uhkakuva strategisten ohjelmistojen kehitystyön ulkoistamisessa. Ohjelmistokumppani voi myös muuttaa omaa strategiaa ja alkaa tekemään erilaisia hankkeita. He voivat korottaa hintoja tai vaihtaa omasta näkökulmastaan kiinnostavampiin asiakkaisiin. Vain joitakin esimerkkejä mainitakseni.
Tämän eksistentiaalisen liiketoimintariskin vuoksi yhä useampi yritys haluaa pitää kriittisten ohjelmistojen kehitystyön omissa näpeissään. He voivat hankkia ulkopuolisia konsultteja täydentämään osaamiseen tai kehittäjien määriin liittyviä aukkoja, mutta järjestelmän ydinosaaminen pidetään tiukasti omassa talossa. Kyseessä on lopulta oman liiketoiminnan perusta eikä sitä haluta ulkoistaa.
Entä sitten?
Nämä alalla vallitsevat isot trendit olivat myös merkittävässä roolissa, kun Sysartilla päätimme luopua kokonaan projektitoimituksista ja keskittyä tarjoamaan kokeneita ohjelmistokonsultteja täydentämään asiakkaan omia kehitystiimejä. Haluamme olla auttamassa asiakkaita kehittämään heidän omia ohjelmistokyvykkyyksiään.
Petri Mäenpää
Toimitusjohtaja