Räätälöity vai valmissofta?

Valmis vai räätälöity? Siinä kysymys, jota moni yrityspäättäjä pohtii uuden liiketoimintakriittisen järjestelmän hankinnassa. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa, ja paras mahdollinen ratkaisu riippuu aina tilanteesta. Ohessa muutama sananen räätälöinnin puolesta.

Aluksi on hyvä todeta, että tämän tekstin tarkoituksena ei ole lytätä valmisohjelmia maanrakoon. Monessa tapauksessa niiden käyttö on täysin perusteltavaa ja jopa suositeltavaa. Jos valmisohjelma täyttää kaikki yrityksen tarpeet, miksi keksiä pyörää uudestaan?

Räätälöinti tai ohjelmistokehitys on järkevää silloin, kun kyseessä on liiketoimintakriittinen ohjelmisto, johon ei löydy riittävän hyvää valmista ratkaisua. Kompromissi ei kannata, jos se kostautuu myöhemmin ylimääräisenä työnä.

1. Saat ratkaisun, joka on räätälöity yrityksesi tarpeisiin

Yritykset eivät ole toistensa klooneja. Mikä toimii kilpailijalla, ei välttämättä ole paras ratkaisu muille. Sijoittamalla ohjelmistokehitykseen saat vastineeksi ratkaisun, joka on suunniteltu tukemaan juuri sinun liiketoimintaasi.

2. Säästät rahaa pitkällä aikavälillä

Räätälöinti itsessään harvemmin tulee valmisohjelmaa halvemmaksi. Sen sijaan säästöjä syntyy, kun työnteko tehostuu. Koska ohjelmisto rakentuu liiketoimintasi ympärille – eikä päinvastoin – niin sanottuja purkkaratkaisuja ei tarvita. Kaikki toimii jouhevasti yrityksen liiketoimintalogiikkaa noudattaen.

3. Kilpailukyky paranee

Koska liiketoimintaympäristö muuttuu nopealla tahdilla, myös liiketoimintakriittisten ohjelmistojen on taivuttava muutokseen. Jos käytössäsi on täsmälleen samat järjestelmät kuin kilpailijoillasi, joukosta erottautuminen on hankalaa. Uniikkiin liiketoimintaideaan tarvitaan uniikki ratkaisu – jolloin valmisratkaisu ei tule kyseeseen.

4. Kehitystyö on joustavampaa

Valmisohjelmistoissa olet riippuvainen tulevista ohjelmistopäivityksistä (joiden sisällöistä ei välttämättä ole mitään takeita), mutta kehittämällä itse voit toimia hyvinkin nopeasti. Kun jokin asia ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, voit reagoida tilanteeseen välittömästi.

5. Olet todennäköisesti paremmassa turvassa tietomurroilta

Yrityksen tarpeisiin räätälöity ohjelmisto ei välttämättä ole teknisesti sen murtovarmempi kuin valmisohjelmistokaan, mutta useimmiten tietomurrot kohdistuvat laajemmin käytössä oleviin järjestelmiin. Haavoittuvuuksien etsiminen vaatii vaivannäköä, jolloin yksittäisen yrityksen kimppuun hyökkääminen harvemmin kannattaa – ellet satu olemaan Disney tai Coca-Cola.


Edellinen
Edellinen

Projektien kuolema

Seuraava
Seuraava

EXIT-STRATEGIA ASIAKKAALLE