Onko Sysartin konsultti yksinäinen palkkasoturi vai osa tiivistä työyhteisöä?

Yhteinen aamupala toimistolla.

Yhteinen aamupala toimistolla.

Yhteisöllisyyden rakentaminen on yllättävän haastavaa meidänlaisessa konsulttitalossa, jossa suurin osa konsulteista työskentelee itsenäisesti osana asiakkaiden tiimejä. Kun töitä ei tehdä yhdessä omien kollegoiden kanssa, työn tekemisen kautta syntyvä yhteisöllisyys jää uupumaan ja tarvitaan muita keinoja yhteisöllisyyden rakentamiseen ja ylläpitämiseen.

Yhteisöllisyys on myös siitä mielenkiintoinen kehitettävä asia, että odotukset sen osalta vaihtelevat varmasti paljon eri yhteisöissä. Eikä ole olemassa yhtä oikeaa mallia, joka sopisi automaattisesti jokaiseen yritykseen. Lisäksi jokaisessa yrityksessä työskentelee erilaisia yksilöitä, joilla on erilaisia odotuksia yhteisöllisyydestä. Siksi olemme säännöllisesti kysyneet työntekijöiltämme, minkälaista yhteisöllisyyttä he meiltä odottavat tai odottavatko yhteisöllisyyttä ylipäätään.

65 % kokee yhteisöllisyyden tärkeäksi tai melko tärkeäksi

Tämän syksyn kyselyssä yhteisöllisyyden koki tärkeäksi tai melko tärkeäksi 65 % työntekijöistämme. Vain 14 % oli sitä mieltä, että yhteisöllisyys ei ole ollenkaan tärkeää.

Meillä yhteisöllisyys koetaan tärkeäksi, koska se lisää kokemusten jakamista, toisten tukemista ja vapaamuotoisia keskusteluita sekä auttaa tuntemaan työkaverit paremmin. Syitä miksi yhteisöllisyyttä ei koettu tärkeäksi oli esimerkiksi ajatus siitä, että konsulttina sitä on lopulta aika yksinäinen palkkasoturi. Lisäksi yhteiset jutut ovat helposti pois joko asiakastyöstä tai omasta vapaa-ajasta. Toisille asiakasprojektin kautta tuleva yhteisöllisyys on riittävää ja onhan asiakkaan toimintaympäristö aina konsultille omaa työyhteisöä näkyvämpi työarjessa.

Lisää kohtaamisia työkavereiden kanssa

Yhteisöllisyyden kehittämiseksi meillä toivotaan enemmän kohtaamisia työkavereiden kanssa erilaisten yhteisten tekemisten kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi yhteiset toimistopäivät ja lounaat, afterit sekä erilaiset työpäivän jälkeen tapahtuvat aktiviteetit. Lisäksi työpäivien aikana toteutamme esimerkiksi Tech Talkeja, joissa pystyy jakamaan omaa ammatillista osaamista muiden kanssa. Olemmekin yhdessä keskustelleet siitä, että lopulta tämä yhteisöllisyyden syventyminen vaatii työkavereiden parempaa tuntemista ja tapahtuu juurikin noiden yhteisten kohtaamisten kautta. Siksi aiomme panostaa tulevaisuudessa vielä aiempaa enemmän kohtaamisiin.

Vaikka iso osa meillä onkin yhteisöllisyyden kannalla, yksinäiset palkkasoturit mahtuvat edelleen myös porukkaan. Uskomme tämänkin osalta yksilöllisyyteen ja pyrimme tarjoamaan yhteisöllisyyttä sitä kaipaaville, mutta ymmärrämme myös heitä, jotka haluavat keskittyä pelkästään omaan projektiin ja asiakkuuteen.

Edellinen
Edellinen

Verkostoituminen hyödyttää kaikkia

Seuraava
Seuraava

Sysart luo nahkansa