Liiketoimintakatsaus 2023

Viime vuoteen lähdettäessä Sysartin askelmerkit olivat varsin lupaavassa asennossa. Kaikki konsultit olivat kiinnitettyinä enimmäkseen pitkäkestoisiin projekteihin, asiakkaat olivat tyytyväisiä toimintaamme ja “rekryputkessa” oli usea hyvä kandidaatti odottamassa sopivan projektin löytymistä. 

Lunta tupaan

Mr Market päätti kuitenkin heittää haasteen kaikille alan yrityksille. Uusien projektien aloitukset kyykkäsivät kunnolla ja myös käynnissä olleita hankkeita keskeytettiin. Tämä osui myös meihin, kun pari sopimusta katkaistiin ennenaikaisesti. Ironista kyllä, nämä osuivat varmoihin julkisen sektorin projekteihin. Myös rekryputki jäi pääosin hyödyntämättä.

Meidän onni vaikeassa markkinassa oli kovatasoiset tekijät ja hyvät asiakkaat. Jälleen kerran tuli todistettua, että ensiluokkaisille asiantuntijoille on kysyntää myös huonoina aikoina. Onnistuimmekin melko hyvin löytämään uutta tekemistä terminoitujen sopimusten tilalle. Iso kunnia menee tietysti myös meidän hienoille asiakkaille, joilta löytyi luottoa konsulttiemme osaamiseen projektien jatkamisen muodossa.

Torjuntavoitto

Toki mekään emme välttyneet säästötoimilta. Karsimme turhia menoeriä sekä sopeutimme hallinnon kuluja, minkä myötä saimme lisää resilienssiä epävarmaan markkinaan. Kaiken turbulenssin jälkeen 2023 tilinpäätös tulee näyttämään liikevaihdon lievää kohentumista 2,7 miljoonaan euroon, missä jatkuvien liiketoimintojen osalta kasvua oli aivan mukavat 16%. Tärkeintä oli kuitenkin tuloksen kääntyminen selvästi positiiviseksi kahden strategiamuutoksen värittämän tappiollisen vuoden jälkeen.

Muutoksen rattaat

Operatiivisen toiminnan rinnalla saimme vietyä maaliin isot strategiset muutokset. Olimme jo aiemmin lopettaneet kokonaisprojektien toimittamisen ja vuoden aikana näistä johtuvat viimeisetkin ylläpitovelvoitteet saatiin päätökseen. Merkittävin uutinen oli kuitenkin Requeste-tuoteliiketoiminnasta luopuminen ja sen myyminen Efectelle. Näiden toimien jälkeen saimme vihdoin yksinkertaistettua toimintaamme ja pystymme jatkossa keskittymään sataprosenttisesti tarjoamaan kokeneita ohjelmistokonsultteja työskentelemään osana asiakkaiden tuotekehitystiimejä. 

Näiden rakenteellisten toimien rinnalla teimme kovasti töitä yhteistyöverkostojen rakentamiseksi. Tämä kantoikin hedelmää. Vuoden aikana kumppaniyritysten määrä ylitti 50:n rajapyykin ja Vahvistus.fi palveluun on rekisteröitynyt reilut 150 freelanceria. Lisäksi liityimme Ohjelmistofriikkien kumppaniohjelmaan. Liikevaihdostamme jo noin viidennes syntyy verkoston avulla.

Innolla uuteen

Alkaneeseen vuoteen ponnistetaan valoisista lähtökohdista. Suurin osa konsulttien sopimuksista oli vuodenvaihteessa katkolla ja niistä yli 90 prosentille tuli jatkoa. Suuri kiitos asiakkaille luottamuksesta! Myös puuttuva kymmenys saatiin jo paikattua, joten nyt voidaan täysillä keskittyä työstämään uusia rekrytointeja ja asiakkuuksia. Näitä onkin mukavasti työpöydällä.

Viime vuosina olemme saaneet kokea pandemian, sodan, korkean inflaation sekä asiakaskysynnän hyytymisen ja kaikista näistä ollaan selvitty. Nyt olisi toiveissa yksi normaali vuosi.

Petri Mäenpää

Toimitusjohtaja

Edellinen
Edellinen

EXIT-STRATEGIA ASIAKKAALLE

Seuraava
Seuraava

Miksi rekrytointijuttelu on hyödyllistä sekä haastateltavalle että Sysartille?